• Kisakalliossa

    Tapahtuu

Varaa nyt

1. Tarkenna

1. Ota yhteyttä

3. Jalkapallokentän varaaminen onnistuu vain puhelimitse. Haluamme varmistua että tekonurmikentän kaikki palvelut (alkuverryttelytilat, pukukopit, lajisi vaatima kalusto) ovat käytössäsi.

Jalkapallokentän varaukset ja tiedustelut:

Elina Kaukojärvi, avainasiakasvastaava

+358445846518

1. Ota yhteyttä

3. Padel-kentän varaaminen onnistuu vain puhelimitse. Ole reippaasti yhteydessä asiakaspalveluumme, niin katsotaan ensimmäinen sinulle sopiva vapaa aika!

Padel-kentän varaukset ja tiedustelut:

Kisakallion vastaanotto

(019) 31511

1. Ota yhteyttä

3. Tennis-kentän varaaminen onnistuu vain puhelimitse. Ole reippaasti yhteydessä asiakaspalveluumme, niin katsotaan ensimmäinen sinulle sopiva vapaa aika!

Tennis-kentän varaukset ja tiedustelut:

Kisakallion vastaanotto

(019) 31511

1. Ota yhteyttä

Jäähallin varaaminen onnistuu vain puhelimitse,
koska haluamme varmistua että halli on miehitetty ja kaikki palvelut (alkuverryttelytilat, pukukopit, lajisi vaatima kalusto) ovat käytössäsi.

Jäähallin varaukset ja tiedustelut:

Jenni Korhonen, avainasiakasvastaava

+358 44 584 9122

1. Ota yhteyttä

3. Beach volley -kentän varaaminen onnistuu vain puhelimitse. Ole reippaasti yhteydessä asiakaspalveluumme, niin katsotaan ensimmäinen sinulle sopiva vapaa aika!

Beach volley -kentän varaukset ja tiedustelut:

Kisakallion vastaanotto

(019) 31511

1. Valitse saapumispäivä

Valittuna:
Valitse saapumispäivä
Hakutuloksia (0 kpl)
Vapaana
Valittuna
<< Uusi haku

Tapahtumakalenteri

Tapahtumatyypit

Voit suodattaa tapahtumia valitsemalla yhden tai useamman tapahtumatyypin. Saat lisätietoa tapahtumasta klikkaamalla sitä kalenterissa.

kesäkuu 2019

ma ti ke to pe la su
27. 28. 29. 30. 31. 1. 2.
3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.
17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.
24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Kisakallio tiedottaa

Ajankohtaista

Motoristen taitojen seminaari: monipuolisuus ja yhteistyö kunniaan 4.12.2018
Taitavalla on kivaa!

Motoristen taitojen seminaari: monipuolisuus ja yhteistyö kunniaan

Kisakalliossa pidetyssä kansallisessa motoristen taitojen Taitavalla on kivaa! -seminaarissa oli tasokas ja käytännönläheinen sisältö. Liikuntataitojen merkitys tuli jälleen alleviivattua monesta näkökulmasta. Tällä kertaa lasten liikkuminen sai erityisen paljon huomiota.

Lasten liikkumisen päivän aloittivat aloittivat Kisakallion motorisen taidon tapahtumien kunniavieras Keith Davids ja Suomessa lasten liikkumisen tutkimuksessa ansioitunut Jyväskylän liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkija Arja Sääkslahti.

Keith Davids keskittyi puheenvuorossaan oppismisympäristön merkitykseen.

– Pienten lasten liikunnassa ydinasemassa on leikki ja sen mahdollistaminen sekä tukeminen. Ympäristön tulee tarjota liikkujille mahdollisuuksia valita ja tehdä itsenäisiä päätöksiä/osallistua päätöksentekoon. Toiminnan ja ympäristön suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota monipuolisuuteen, muunneltavuuteen ja epäsymmetrisyyteen.

Sääkslahti avasi esityksessään usean eri tutkimuksen tuloksia, päätyen varmoihin tuloksiin: Liikunnallisen elämäntavan juurtumisen kannalta hyvät motoriset taidot ovat olennainen asia. Tärkeä tekijä on koko perheen liikkuminen yhdessä, se on elämäntavaksi juurtumisen kannalta merkittävämpää kuin ohjattuun liikuntaan osallistuminen. Toinen kiinnostava vertailu oli ohjatun liikkumisen ja ulkona leikkimisen ero - ohjatussa liikuntatuokiossa  ohjeiden kuuntelemiseen saattaa kulua suhteessa enemmän aikaa kuin itse liikkumiseen. Sääkslahti selvitti myös varhaiskasvatuksen parissa tehtyjä tutkimuksia ja koulutuskokeiluja - varhaiskasvatuksella kun on merkittävä rooli alle kouluikäisten lasten kolmen tunnin päivittäisen liikuntasuositusten saavuttamisessa.

Kisakallion taidon opettamisen ja valmentamisen  johtava asiantuntija Pauliina Vastamäki piti yhdessä liikunnanopettaja Anni Tuomen kanssa demon Sääkslahden aiheista tämän luennon jatkoksi. Demossa oli viisi erilaista teemaa; havaintomotoriikka, liikkumistaidot, välineenkäsittelytaidot, tasapainotaidot ja rauhoittuminen. Teemojen sisällä kuljettiin eläintarhasta, pelimaailman kautta aina tonttujumppaan ja tonttuovelle saakka.

– Hyvä muistaa: lapsi nauttii liikuntahetkistä, kun hän kokee seuraavat asiat todeksi ”minä onnistuin”, ”minä tulin kuulluksi ja sain vaikuttaa” ja ”sain tehdä yhdessä muiden kanssa”, Pauliina Vastamäki evästi.

Seminaarin toisena päivänä keskityttiin yläkouluikäisten nuorten urheilijoiden taitojen oppimiseen ja motivaatioon. Jorick Hendriksen avasi päivän kertomalla Hollannissa kehitetystä Athletic Skills Modelista, jonka tarkoituksena on monipuolisen liikunnan lisääminen ja taidollisten ominaisuuksien mittaaminen. Hendricksen korosti tutkimusten osoittaneet että lapset ovat nykyään vähemmän taitavia ja huonommassa fyysisessä kunnossa kuin aikaisemmin. Myös liikkumismallit ovat liian yksipuolisia, josta johtuu liikkeenhallinnan “köyhyys”. Tutkimusten mukaan 15 vuotiaiden tyttöjen loukkaantumisriski laskee 50 prosenttia, jos he harrastavat montaa lajia yhtä aikaa.

Kisakallion taitovalmennuksen asiantuntija Jussi-Pekka Kinnunen on ollut  jo pitkään vakuuttunut monipuolisuudesta, mutta tässä seminaarissa nimenomaan yhteistyöstä sai  ideoita.
– Hollannissa liikuntataitojen harjoittelu tehdään yhdessä kodin, seurojen, koulun, julkisen terveydenhuollon ja taideaineiden opetuksen kanssa. Tätä mallia voi kehittää myös meillä Suomessa -  Perhe ja perusopetus ovat avainasemassa, koska urheilulajin parissa vietetään kuitenkin vain rajoitettu aika.

Muina puhujina seminaarissa nähtiin vastikään väitellyt liikuntatieteiden tohtori Piritta Asunta, joka kertoi menetelmistä motorisen oppimisen vaikeuksissa ja hyvin positiivisista tuloksista silloin, kun vaikeudet osataan tunnistaa ja niihin reagoidaan ajoissa.

Tomi Vänttinen KIHU:lta esitti myös omaa väitöskirjatutkimustaan, jonka selkeänä antina oli, että “pelaamaan oppii pelaamalla, mutta taidot paranevat tutkitusti, jos ymmärtää tehdä myös monipuolisesti muuta”.

Seminaarin yhteenvetona voi todeta, että motoristen taitojen oppimisen ja liikkujan tai urheilijan motivaation kannalta tärkeimpiä teemoja ovat monipuolisuus niin toimintaympäristön kuin tehtävien harjoitteiden osalta. Toisena tärkeänä teemana esille nousi yhteistyö, jonka veti napakasti yhteen Kisakallion ja koripalloliiton Jyri Lohikoski. Hän totesi esityksessään ratkaisevaa olevan se, kuinka hyviä ovat äiti ja isä “valmentajat” - he vastaavat nuoren urheilijan liikkumisen monipuolisuudesta, levosta ja unesta  - eli kaikkein tärkeimmistä asioista. Muita tahoja yhteistyössä ovat koulut ja päiväkodit sekä seura valmentajineen.

Kihun johtaja Sami Kalaja oli seminaarin antiin tyytyväinen, mutta kehitettävää toki on.

– Tasokas ohjelma. Edelleen haluaisin demot vielä lähemmäs luentoja, sitä pitää edelleen kehittää, Kalaja suunnitteli.

Seminaarin järjestivät Kisakallion urheiluopisto, kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu ja Jyväskylän Yliopisto.

Seuraavan kerran kokoonnutaan Kisakallioon motoristen taitojen opettamisen ja valmentamisen äärelle 13.-15.11.19, jolloin vuorossa on jo kolmas kansainvälinen Motor Skills Acquisition -konferenssi.